Endesa, seguint la política de sensibilització mediambiental de la Companyia per a la protecció de l’avifauna, té previst adaptar enguany a Catalunya 833 suports repartits per les diferents comarques amb l’objectiu de mitigar l’electrocució d’ocells. Fa anys que la Companyia adequa torres i instal·la dispositius a diverses línies de mitjana tensió del territori per tal de preservar espècies d’aus protegides i amenaçades. D’aquesta manera redueix el risc elèctric per als ocells i millora la qualitat del servei als clients.
ACTUACIONS SENSE INTERROMPRE ELS SERVEI ELÈCTRIC DELS CLIENTS
El primer semestre de l’any, ja s’ha actuat en 272 suports. Les actuacions es fan seguint un ordre de prioritat tècnic basat en criteris de conservació d’espècies. En el període 2020-2024 es preveu actuar en 1.700 suports arreu de Catalunya. Durant els propers mesos és previst adaptar els altres 561 suports restants.
CONVENI FIRMAT AMB LA GENERALITAT DE CATALUNYA
Endesa es compromet a adaptar, adequar i corregir tots aquells suports de línies de mitjana i alta tensió que des de l’any 2014 s’han classificat com a susceptibles de representar un perill per a l’avifauna. En aquest sentit, la Companyia modifica les torres assenyalades i introdueix elements anticol·lisió i dispositius aïllants als punts en tensió de les línies. Així aconsegueix protegir els ocells i reduir-ne el risc d’electrocució i col·lisió. L’acord també estipula que s’introduiran aquestes mesures en tots aquells suports que es puguin detectar en un futur, sempre seguint els criteris de priorització establerts per la Generalitat.
ALTRES CONVENIS PRECEDENTS: UNIVERSITAT DE BARCELONA, DIPUTACIÓ DE BARCELONA I ICRA
L’any 2001, Endesa ja va signar un conveni amb la Diputació de Barcelona i la Universitat de Barcelona (que es va perllongar fins el 2007). En aquest període la Companyia va col·laborar amb l’equip d’Investigació de Fauna de la UB, i va realitzar una campanya d’adaptació de suports en zones d’interès natural amb la implementació de nous dissenys, Cal recordar que no existia un marc normatiu que definís criteris tècnics de protecció de l’Avifauna.
La col·laboració d’Endesa amb l’equip de Conservació de Fauna de l’UB s’ha mantingut fins els anys recents, tot promovent diferents tasques d’investigació per a la determinació dels factors que afecten al desenvolupament de la població d’àliga cuabarrada (2011), o l’establiment de guies per a la mitigació del risc d’electrocució en línies elèctriques (2015).