La Fundació “la Caixa”, presidida per Isidre Fainé i dirigida per Antoni Vila, està intensificant els seus esforços per contribuir a pal·liar els efectes del coronavirus, d’acord amb la vocació social i el compromís històric de l’entitat amb les persones que més ho necessiten.
Això es concreta en el reforç d’algunes de les seves línies estratègiques, especialment aquelles focalitzades en els col·lectius més vulnerables, com la infància en risc d’exclusió, la gent gran o els pacients amb malalties avançades. Així mateix, s’han activat actuacions per satisfer necessitats específiques del moment, de manera efectiva i sostinguda en el temps.
Una d’elles és la campanya solidària “Cap llar sense aliments”, impulsada per la Fundació de la mà de CaixaBank, en favor dels Bancs dels Aliments, de qui depenen 300.000 famílies a tota Espanya. Per inaugurar la iniciativa, la Fundació ha realitzat una aportació inicial de 100.000 euros. Els ciutadans poden canalitzar el seu suport econòmic a través dels canals operatius de CaixaBank, enviant un SMS amb la paraula «ALIMENTS» al 38014 o al web www.capllarsensealiments. org. Fins el moment s’han recollit 1,5 milions d’euros i la Fundació “la Caixa”
La Fundació també té molt present el personal sanitari que es troba a primera línia d’atenció dels afectats per la COVID-19 i que pateix sobrecàrrega emocional i estrès. Per això, s’ha posat en marxa un servei telefònic d’atenció psicològica adreçat a aquest col·lectiu, en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat i Fundació Galatea. L’accés és gratuït, a través del telèfon 900 670 777, i té un horari d’atenció de 9 a 22 hores, els set dies de la setmana.
“Volem donar suport, d’aquesta manera, als àngels anònims que s’estan deixant la pell en la primera línia d’intervenció per lluitar contra la malaltia del coronavirus. El nostre objectiu, i el de l’equip de psicòlegs que estarà a la seva disposició, és fer més suportable, en la mesura del possible, la imprescindible i inestimable tasca que estan duent a terme en una situació tan delicada com l’actual”, ha explicat Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària “la Caixa”.
S’intensifica l’acció amb gent gran, nens i familiars de víctimes
En el marc dels projectes socials, que treballen des de fa anys per donar resposta als grans reptes del nostre entorn, la Fundació està accentuant l’acció de programes com CaixaProinfància, adreçat a llars amb nens i joves en situació de vulnerabilitat. Concretament, s’han ampliat, amb una partida 3 milions extraordinaris, els ajuts per a alimentació a més de 10.000 famílies en risc d’exclusió vinculades a aquest projecte.
A més, Incorpora, el programa d’inserció sociolaboral de la Fundació ”la Caixa”, ha donat una resposta immediata a la crisi derivada del coronavirus. En el primer mes i mig de la pandèmia, va facilitar 1.627 contractacions per a feines de primera necessitat en el context de l’estat d’alarma. Això ha estat possible gràcies a la xarxa de 406 entitats socials, que han aconseguit aquestes insercions sociolaborals a través de 948 empreses socialment responsables.
En l’àmbit de les cures pal·liatives, s’han mobilitzat els 230 professionals del Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, amb l’objectiu de donar suport psicològica i emocionalment als afectats pel coronavirus, així com als seus familiars.
A aquestes iniciatives s’afegeix també l’atenció a la gent gran, un col·lectiu prioritari. La Fundació ”la Caixa” i la Creu Roja a Catalunya uneixen forces per ajudar a les persones grans que es troben en situació de vulnerabilitat durant el confinament. En el marc del Pla Creu Roja Respon, el Programa de Gent Gran de la Funda ció ”la Caixa” destina 250.000 euros a cobrir les necessitats bàsiques de persones grans residents a Catalunya que travessen dificultats econòmiques. L’equip de la Creu Roja s’encarregarà del repar tir als domicilis 2.500 lots amb aliments, productes d’higiene personal, targes per alimentació fresca i de neteja de la llar.
Aquestes línies d’actuació reforcen el compromís de la Fundació “la Caixa”, finalitat última des del naixement de l’entitat, fa més de 110 anys. Un compromís diferencial i sostingut, fins el punt d’acumular una inversió de més de 5.000 milions d’euros en Obra Social en la darrera dècada.